De eerste klap is een daalder waard

Koehandel. Met handje klap. De eerste klap, die zette de toon. Dan was je in het voordeel bij het loven en bieden. Werkt dit ook zo bij juridische communicatie? 
 
Vaak gaan vragen van mijn klanten over de eerste klap. Een werkgever wil een werknemer ontslaan, en wel op staande voet. Wat is zijn positie? Hoe moet hij reageren? Een zelfstandige stuurt een factuur en krijgt te horen dat er een heel ander –lager– bedrag was afgesproken. Wat is zijn positie? Hoe moet hij reageren? Een theater wil een tissue-act van het bezoekend gezelschap verbieden. Wat is hun positie en hoe moeten ze dat ‘brengen’?

De antwoorden vind je niet in de boekjes (beter, websites). Daar krijg je pasklare teksten over ontslag, wanneer wel, wanneer niet, de procedures. Maar hoe jouw situatie is, dat lees je daar niet. Dat de werknemer al heel lang bij je in dienst is. Of dat hij op technisch vlak eigenlijk onmisbaar is. En op websites staat al helemaal niet te lezen hoe je het beste kunt reageren.

Veel leidinggevenden of zelfstandigen gaan dan te rade bij hun omgeving. Bij de eigen werkgevers- of werknemersorganisatie, bij hun rechtsbijstandsverzekering of noem maar op.
Ze krijgen daar vaak te horen dat ze in hun recht staan. Leuk hoor, maar wat nu?
Je kunt nog steeds geen klap verkopen. Wat ontbreekt zijn de juiste woorden. Woorden die bovendien bij jou passen.

Goede juridische hulp houdt rekening met de regels en het recht dat van toepassing is. Maar ook met de concrete feiten. Zie het als akte in een toneelstuk. Acteurs, drama, decor. Tot zover niets bijzonders. Gesneden koek voor iedere jurist.
Maar nu. Een advies houdt ook rekening met de persoon die het advies vraagt. Wat vindt hij belangrijk? En hoe zit dat met de eventuele andere partij?
Hoofd, hart en handen. Oftewel: kennis van je juridische positie (hoofd), wat je te doen staat (handen) en hoe (hart).
Pas met deze drie bij elkaar kun je aan de slag. Om je probleem op te lossen. Dat kan je vele honderden daalders schelen. Nog los van de kostbare juridische adviezen die je nodig hebt als het na een verkeerde klap uit je handen glipt.

De eerste klap van Recht & Kunst is een aanbod op maat voor vragen over de eerste klap.
Klik hier voor meer informatie.
Doe er je voordeel mee ! Geen koehandel of handjeklap, maar gewoon, die eerste klap!

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , ,