Een riskante theateract – tot welke prijs?

Een artistieke act met gevaar en slapeloze nachten.
De laatste weken ben ik hierover weer regelmatig geraadpleegd. Wat te doen? Het hoofd techniek maakt zich zorgen. De operator niet minder. Wat als, wat als?
Als er iets gebeurt, wat is dan hun positie? Kunnen zij aangeklaagd worden?.
De veiligheid van de act vraagt bijna het onmogelijke – theatertechnisch gezien.
Dit probleem lijkt van alle tijden. Maar met het voortschrijden van wat technisch mogelijk is, worden de acts riskanter. En daarmee wordt het bewaken van de veiligheid moeilijker. Veiligheid wordt ook steeds abstracter. Je trekt niet meer aan een touw, je bedient je laptop. Daar moet je dan maar op vertrouwen.
En dan, de regelgeving. Nauwelijks bij te benen. Steeds meer Europa.

Dit zijn niet de enige zorgen.

Ondertussen moet je als leidinggevende van beide markten thuis zijn. Zonder kennis van techniek gaat het niet. Maar zonder kennis van regelgeving -en vooral begrip ervan- lukt het niet om de zorgen weg te nemen van je medewerkers, en van jezelf.

Wanneer je eenmaal het systeem van regels over verantwoordeliikheid en aansprakelijkheid begrijpt kun je je verantwoordelijkheid heel anders dragen. Niet als belasting, maar als navigatiesysteem. Alles wat er niet toe doet kun je links laten liggen. Je stelt de juiste vragen. Je kunt je mensen ook op het gebied van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op het rechte pad houden. En ook  je leidinggevende kun je ‘aansturen’.  Kent hij bijvoorbeeld de risico’s die de instelling of hijzelf loopt met die gevaarlijke act van de artiest die volle zalen trekt?
Zo dien je de veiligheid van de act. Niet met zorgen, maar met verantwoordelijkheid.

Op 14 november a.s. kun je je hierover een hele dag bijscholen. Met de cursus Slagvaardig met aansprakelijkheid, aangeboden door de Academie voor Podiumkunsten. Met collega’s voor de noodzakelijke uitwisseling van ervaringen en vragen op dit gebied. Verzorgd door ondergetekende.

Je kunt je hier opgeven. En mocht je vooraf vragen hebben, mail me dan. Of spreek me aan op de ledenvergadering van de VPT op 26 september a.s. In een van de mooiste theaters in Amsterdam: het theater van Joop en Janine van den Ende. Zij noemen het DeLaMar…Niet onverstandig: zo worden zowel hun grote daden als hun bescheidenheid geprezen!

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , , , , , ,