Hoe je zelf juridische problemen kunt oplossen

Deze maand gaf ik juridische cursussen aan starters op de kunstenaarsmarkt.
Cursisten dachten dat je altijd een advocaat of andere juridische specialist moet inschakelen voor hulp.
Ze waren verrast door het inzicht dat ze zelf juridische problemen zouden kunnen oplossen.

Juridische problemen boezemen vaak angst in. En dat geldt echt niet alleen voor starters. Angst en kwaadheid over het onrecht strijden met elkaar om de eerste plaats. Als je dan denkt dat juridische hulp hetzelfde is als het inschakelen van een –dure– advocaat, laat je het er vervolgens maar bij zitten. Of je schrijft een kwade brief om je gemoed te luchten.

Geen van beide oplossingen brengt je wat je wilt. Want stel dat je in je recht staat, dan knaagt het dat je niets gedaan hebt. OK, je hebt de ander niet kwaad gemaakt, maar wellicht heb je toch wel veel geld laten lopen… En een boze brief schrijven lucht natuurlijk het gemoed, maar draagt niet bij aan een oplossing van het probleem. En oplossing in de kunsten betekent meestal: geen afbreuk doen aan de relatie met de ander. Echt mooi wordt het pas als die oplossing juist bijdraagt aan die relatie!

Toch kun je veel juridische problemen zelf oplossen. Maar wel nadat je hebt gecheckt of jij in de concrete situatie wel in je recht staat. Dat is het onderdeel: kennis van jouw rechten. Om een oplossing te bereiken is er nog iets nodig. Dat is juridische communicatie. Als het behoud van de goede relatie met de ander je wat waard is, vraagt dat wat van jouw vaardigheid om de ander met de juiste toon aan te spreken. En je verontwaardiging elders te uiten. Hoe je dat doet? Vraag hulp!

Bij Recht & Kunst is dit precies waar het om draait. Een juridisch advies houdt altijd in: informatie over je juridische positie én advies over de juiste toon die bij jou én bij de ander past.
Bij eenvoudige kwesties hoeft je dat niet veel te kosten. Voor ZZP-ers heb ik daarvoor een speciaal aanbod. Ook interessant voor starters! Klik hier voor dat aanbod of neem contact op met mij. Zodat jij steviger in je kunstenaarsschoenen komt te staan. En je steeds beter kunt worden in het omgaan met juridische problemen.

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , , , , ,