Hoe tai chi helpt – ook bij juridische problemen

Regels, het zijn soms net wapens. Heeft iemand ze op zak, dan gaat hij ze gebruiken. Althans, die kans is groot.
Wat je kunt leren van tai chi als jij of je instelling juridisch belaagd wordt, daarover gaat dit artikel.

Stel je krijgt een mail of een brief en het eind luidt:
u bent verplicht, ik sommeer u, u moet, u dient zich te onthouden van… Je bijna voorspelbare reflex is dan: ‘dat bepaal ik zelf wel’, of ‘jij gaat mij niet zeggen wat ik moet doen’. Zie je hoe simpel de zaak kan escaleren? Dan dreigt er al gauw een conflict. Met bijbehorende emoties. Voor beide heb je veel energie nodig. Is het juridisch geworden, tel uit je winst! Want dan gaat het je ook nog geld kosten.

Heb jij zelf die wapens in je mentale decoropslag gezet, dan moet je wel anders reageren. Dat vraagt wat. Maar oefening baart… kunst, ook in het reageren op andermans dreigementen of eisen. Je kunt er steeds beter in worden.

Hoe kan tai chi je daarbij helpen? Tai chi kun je zien als de kunst van het volgen. Dat is iets anders dan de kunst van de aanval en tegenaanval. Ik geef een tai chi principe met vertaling naar een juridische ‘aanval’.

• Als de ander je aanvalt, geef je mee. Je gaat niet in de tegenaanval. Je ontwijkt zijn aanval met een stap, of een draai van je lichaam.
• Vertaald naar een juridische aanval: je reageert niet met ontkennen, niet met de ander gelijk te geven en niet met een nieuwe eigen aanval. Doe je dat wel, dan zit je al vlug in de juridische tunnel.
Deze ‘nieten’ zijn als het ware fysiologische reflexen. Als je erin slaagt ze op non-actief te zetten, ben je al voor 90% waar je wezen moet.
• Wat wel? Vaak werkt erkennen. Wat is het probleem van de ander? Wat wil hij? Dat hij je aanvalt, kan tal van oorzaken hebben. Daar kun je het ook over hebben, maar dat is niet de hoofdzaak. Zodra de ander over zijn probleem praat, kun je je zelf een schouderklopje geven. De aanval is gepareerd, je bent in gesprek.

Met tai chi kun je de aanval neutraliseren. En dat is precies wat je ook met de juridische aanval het beste kunt doen. Dat heeft twee voordelen. Je hebt verdere juridisering voorkómen. Én je praat waar het over moet gaan.

Wil je weten hoe jij een juridische aanval op à la tai chi kunt neutraliseren?
Of heb je er zelf een ervaring mee? Neem contact op met Recht & Kunst.
Zodat de kunst gedijt, en de regels in de coulissen kunnen blijven.

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , , , , ,