Hoe weer je ongenode derden uit een contract?

Een contract met een zzp’er. Twee partijen. Zo lijkt het. Maar vaak staan er derden in de juridische coulissen. Als ze het podium kunnen betreden zullen ze dat niet laten. Dan eisen ze de hoofdrol en dat kan je tijd en geld kosten.

‘Ik doe zaken met één andere partij’, zul je als zakelijk leider terecht opmerken. Twee handtekeningen, en het contract is gesloten. Maakt niet uit of het een contract betreft met een ontwerper of een boekhouder.

Duidelijk toch? Ja, voor zo lang als het duurt. Opeens kunnen andere partijen hun rol op komen eisen.
Wat dacht je van een derde partij die beweert dat jij, door het werk van de ontwerper te gebruiken, zijn auteursrecht hebt geschonden?
Of van de inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) die je een boete oplegt omdat je de zzp’er als (arbo)werknemer had moeten behandelen?
En, een van de meest onaangename, want kostbare: van de fiscus die een naheffing komt opleggen omdat de choreograaf niet zelfstandig is, zoals je had afgesproken, maar eigenlijk in loondienst?

Al deze partijen kwamen op zonder dat je er erg in had. Ze blijven onzichtbaar totdat het hen behaagt op het toneel te verschijnen. Wanneer dat zal gebeuren, dat houden ze liever geheim.

Kun je hun opkomst verhinderen? Jazeker. Ik geef drie tips:
1. Bedenk vooraf al welke ongewenste derden zich zouden kunnen opdringen. Fictief dan.
2. Hoe kunnen zij zich met jou, of jouw contractspartner gaan bemoeien?
3. Hoe kun je dat verijdelen? Met bepalingen in het contract. Een vrijwaringsbepaling bij auteursrecht bijvoorbeeld. Of de verplichting bij zelfstandigen om een VAR/WUO over te leggen.

Laat vooraf je juridische verbeelding werken! Daarmee bespaar je achteraf veel tijd, ergernis en geld.
Vraag je je af welke ongenode partijen op jouw podium kunnen verschijnen?
Nodig dan Recht & Kunst vooraf aan tafel…

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , , , , , , , , ,